Miksi kyky hallita stressin oireita on tärkeää?

Elämän voidaan katsoa olevan jatkuvaa muutosta. Jopa työmatka on muutos paikasta a paikkaan b. Tämän osaamme unissammekin emmekä stressaa sitä. 

Toiset tilanteet, asiat ja muutokset sen sijaan stressaavat. Ne hyvätkin asiat voivat stressata: esimerkiksi liikunta on keholle stressitila, joka vaatii palautumista. 

Stressi on kehon luontainen reaktio, joka tekee meistä skarpimpia ja valmistaa meitä kohtaamaan stressiä aiheuttava asia. Lyhytkestoinen stressi on siis hyvästä – ja toisinaan tarpeellinen! Voisi olla varsin surkea lopputulos, jos kohtaisimme villieläimen niin sanotusti ”löysin rantein”. 

Pitkäkestoinen altistuminen stressille sen sijaan ei ole hyvästä.

Tutkimusten mukaan jopa yli 90 % sairauksista aiheutuu stressistä. Muun muassa masennus, pitkittyneet univaikeudet, muistiongelmat, päänsäryt, vatsavaivat, ärtyneisyys, ja jopa hiustenlähtö ovat oireita, jotka kertovat, että keho on joutunut kantamaan pitkittynyttä ja liiallista stressikuormaa. Oireet kertovat myös, että kapasiteettimme kohdata stressaavia tilanteita on riittämätön.

Haluaisitko sinä oppia hallitsemaan elämääsi, sen jatkuvia muutoksia? Haluatko voida paremmin ja kyetä kohtaamaan stressaavat tilanteet niin, että keho palautuu nopeasti tasapainoon ja sinulla on aiempaa parempi kyky kohdata haastavia tilanteita?

Jatkuvalla sairastelulla on kova hintalappu, josta sinun lisäksi myös läheisesi voivat kärsiä. Siksi on tärkeää oppia hallitsemaan stressiä ja muutoksia. Itse olen oppinut tämän, ja voin opettaa sinuakin.

Muutos alkaa sinusta – ja päättyy sinuun

Muutosten toteuttaminen on prosessina varsin yksinkertainen:

  1. Ensin tulee ymmärtää ja hyväksyä, että sinulla on ongelma. Monet addikteista kärsivät jollain tasolla tietävät, että heidän toimensa eivät ole ok, mutta koska mieli on niin suojelevainen, täydellinen ymmärrys ongelmasta kuoriutuu selitysten alle eikä ympäristön viesti ongelman vakavuudesta koskaan mene perille.
  2. Ei vielä riitä, että tunnustaa ongelman olemassaolon, vaan sen jälkeen pitää ymmärtää, että on vaihtoehtoja.
  3. Kolmas ja haastavin vaihe on, että tekee töitä muutoksen toteuttamiseksi.
Kun olet päässyt vaiheeseen kolme, minusta on sinulle hyötyä. Annan vauhtia ja tarjoan vaihtoehtoja, mutta loppupelissä kyse on aina sinusta. Muutos alkaa sinusta ja päättyy sinuun. 

Miten asetat tavoitteita – ja viet ne onnistuneesti maaliin

Konsepti on tässäkin suoraviivainen: 

  1. Tavoitteen tulee olla positiivisessa muodossa. Katso siis eteenpäin, paina kaasua ja anna mennä! En ole nähnyt yhtäkään menestyvää ihmistä, joka ajaisi eteenpäin jalka jarrulla ja silmät peruutuspeilissä kiinni. Esimerkiksi näin: haluan laihtua. Esimerkiksi ei näin: en halua olla lihava.
  2. Puuttuvat resurssit. Mieti, mitä sinulta puuttuu tai mitä tietoa ja taitoa tarvitset lisää, missä ajassa pitää mitäkin tapahtua. Tässä kohtaa siis katsot tarkkaan, mitä konkreettista arjessa pitää tapahtua. Näin varmistat, ettet ole riippuvainen kenestäkään muusta saavuttaaksesi tavoitteet. 
  3. Tavoitteen ”ympäristöystävällisyys”. Mieti, mitä mahdollista haittaa tavoitteeen saavuttamisella olisi. Esim. oma unelmani on päästä jälleen ulkomaille töihin. Tällä olisi merkittävä negatiivinen vaikutus perheelleni. Pystyisinkö elämään tämän asian kanssa hyvillä mielin?
  4. Tavoitteen tulee olla miellettävissä oleva. On tutkittua, että ne ihmiset, jotka parhaiten onnistuvat tavoitteissaan, ovat niitä, jotka pystyvät visualisoimaan tapahtuman aivan kuin heillä olisi jo se, mitä he haluavat. On hankala saavuttaa tavoitetta, josta ei ole minkäänlaista mielikuvaa.

Luo nyt näköisesi onnellinen elämä

Vaikka muutoksenhallinnan ja tavoitteiden asettamisen konseptit ovat varsin suoraviivaisia, tieto oikeista tavoista toimia ei aina riitä. Mielemme ja jopa kehomme tykkää totutusta ja tunnetusta tavasta toimia. 

Monelle tuttu helvettikin on parempi kuin vieras taivas.

Huono puoli on se, että jos emme ole onnellisia emmekä tee valintoja hyvinvointimme puolesta ja varsinkin, jos jatkamme päivästä toiseen stressihormonien vaikutuksessa ilman palautumista, sairastumme tavalla tai toisella yli 90 prosentin todennäköisyydellä. Minkä hinnan asettaisit terveydelle, työpaikan tai parisuhteen menettämiselle? Mitä jos pilkottaisiin yhdessä huoneessa oleva elefantti ja pääsisit sinulle sopivin askelin, yksi kerrallaan eteenpäin?

Jaa taakkasi, ota yhteyttä!

Kun otat yhteyttä, pureudumme juuri sinun henkilökohtaiseen haasteeseesi sinun maailmastasi käsin. Olet itsesi paras asiantuntija enkä voi tehdä työtä puolestasi, mutta huolellisen kartoituksen ja erilaisten harjoitusten avulla avaan sinulle vaihtoehtoisia tapoja toimia, opit kohtaamaan asioita selkä suorana ja jopa näkemään lasin puoliksi täynnä. 

Miltä tuntuisikaan, jos elämä olisikin hauskaa? Mieti, jos hartioillasi ei olisikaan enää taakkaa, vaan olo olisi höyhenen kevyt? Mitä jos voisitkin hyvin?

Laita siis posti@ tai soita, kun haluat saavuttaa mielenrauhaa ja iloisempaa otetta elämään. Samalla otat ensimmäisen, merkittävän askeleen kohti parempaa versiota sinusta! Puolen tunnin konsultaation saat ilmaiseksi, joten riskit on pienet, mutta mahdollisuudet suuret <3

Kuva: Ella Natalie Photography