Ei tarvitse olla miljönääri kokeakseen onnea

Ihmisille on tyypillistä hakea hyvän elämän eväitä itsensä ulkopuolelta. ”Sitten kun minulla on parisuhde… työ… rahaa… mainetta… mammonaa…” Selityksiä on sata, ja niiden varjolla joko vellotaan eilisessä tai eletään huomisen sitkutteluissa. Elämällä eilisessä luot samanlaisen huomisen: tavallaan elät saman päivän uudestaan ja uudestaan, vain kulissit vaihtuvat. 
 

Kuinka lopettaa tämä kierre? Loppujen lopuksi onnellisuuden ja hyvän olon tunteet ovat enemmän riippuvaisia sisäisestä tilasta. 

Ja toisaalta, kärsimys ja paha olo ei välttämättä tule asioista, jotka meille tapahtuu, vaan siitä, miten kohtaamme ja käsittelemme tapahtuneen.

”Asiat eivät tee meitä onnettomiksi, vaan tapamme suhtautua niihin.” Stoalainen filosofi Epiktetos 138 jKr.

Otetaan esimerkiksi kaksi ihmistä, joilla on sama työaika, vastaavat työtehtävät ja samanlaiset kotiolosuhteet. Toinen heistä voi kokea elämänsä hyvin stressaavana, töihin meno ahdistaa, eikä saa kaikkea tehtyä, mitä pitäisi. Sama riittämättömyyden tunne jatkuu kotonakin. Tulee ero ja pitkä poru. Toinen taas nauttii tiukasta työtahdista, saa todella paljon aikaan – myös kotona. Hän nauttii vapaa-ajastaankin sen ratkaisevan himpun verran enemmän.

Molemmille ihmisille tilanne on totta. Ja edellä kuvattu vertaus on myös tosi. Toinen koki totaalisen burnoutin, toinen eteni urallaan johtotehtäviin. Toiselle asioiden tekeminen vaati ponnistelua; toinen teki sen, minkä pystyi ja oli siihen tyytyväinen. Mistä on kyse?

palaute_emppu-01
palaute_emppu-02

Koodivirhe "konttorissa"

Kyse on siitä, että jokainen meistä on yksilö omalla yksilöllisellä taustallaan. Kun synnymme, olemme kuin pakasta otettu tietokone, jolle kaikki on uutta. Käyttöjärjestelmämme – kykymme selviytyä tilanteista ja taitomme työstää ympäristömme muutoksia – alkaa ensimmäisistä elinvuosistamme asti muovautua. Seuraamme vanhempiamme ja ihmisiä lähellämme, opimme ja omaksumme mallit, miten missäkin tilanteessa toimimme.

Ensimmäisinä elinvuosinamme kehittyy ”minä”, jolla on tietyt keinot ja kapasiteetit kohdata ja käsitellä asioita. Joskus opimme haitallisia toimintamalleja; konttoriimme on päässyt koodivirhe.

Koodivirhe voi olla lapsena opittu mielen suojamekanismi, joka on saattanut aikanaan toiminut, mutta joka vanhemmalla iällä kääntyy meitä vastaan. Ei sinänsä ole olennaista, miksi ja miten koodivirheet ovat päätyneet käyttöjärjestelmäämme. Tärkeämpää olisi oppia elämään tässä hetkessä ja sen pohjalta katsoa eteenpäin. Vieläkin olennaisempaa on havaita koodivirheiden olemassaolo, nähdä vaihtoehtoisia tapoja toimia ja tehdä töitä muutoksen eteen.

Palvelut ja työskentelymetodit

Kaikki sessiot alkavat tilanteesi laajasta kartoittamisesta. Jotta haasteisiisi löytyy ratkaisu, on ymmärrettävä ongelman tai haasteen luonne. Koska koodivirhe ei ole läheskään aina ole se, minkä luulet sen olevan, on tähän ensimmäiseen sessioon hyvä varata kaksi tuntia aikaa. Toisinaan pelkästään jo se on riittänyt!

Olen erikoistunut ratkaisemaan muun muassa stressiin, ahdistukseen, masennukseen ja tyhjyyden tunteeseen liittyviä haasteita.

En korvaa lääkäreitä enkä lääkehoitoa, mutta lupaan, että kanssani alat kokea iloa ja saat maailmaasi väriä. 

Koska nyt olisi hyvä aika ottaa yhteyttä ja kääntää uusi, upea sivu elämässä? Tie voi olla pitkä, mutta yhtäkään matkaa ei viedä maaliin, jos ei ota ensimmäistäkään askelta. Dr. Joe Dispenzaa lainaten, ”älä puhu itseäsi ulos mahdollisuudesta”.

palaute_emppu-03